1487081.jpg
                                   Hyvä kysymys...

Niin, oltiin sitä Lapissakin tossa. Viikko jo oltu laskematta ilman lumia täällä etelässä. Ja oltu ryyppäämättä täällä etelässä...

Niin. Nyt alkaa olla henkisesti ja fyysisesti toipunut tuosta ristiretkestä. Massiivinen saunallinen  mökki ja yhdeksän äijää. Seitsemän päivää. Hullu poro, Vinkkari,  ja holtittoman hieno kaveriporukka. Siinä odotukset ja eväät erilaiseen laskureissuun. Matkaan pari pulloa viinaa, pari keissiä bisseä ja parit puuterilankut. Mitä näin tekemällä saadaan aikaan? Todellinen elämysviikko ja elämäni parhaat metsäpuuterilaskut.

1487085.jpg

                                    Afterski. Mikko ja Häilä


Pieni syöksylasku putskulla vauhdin hakemiseksi, pieneltä kummulta ilmat ja alastulo jyrkälle vauhdin kiihtyessä.. Todellinen taistelukäännös vasempaan puu väistäen ja lumi pöllyten ja sitten sukellus elämäni parhaaseen metsälaskuun. Jokaisesta kummusta tai minidropista pikku ilmat ja niin kovaa ja niin läheltä lapin paksuja mäntyjä ja kuin ikinä uskaltaa.. Välillä kyykkyyn ja lumen painon alla taittuneen koivun ali ja puu ja kumpu kerrallaan täydellisen jyrkkää vaihtelevaa metsärinnettä alas. Hissillä ylös ja sama uudestaan viiden minuutin kuluttua. Kahdeksan tunnin täysi laskupäivä, kymmeniä laskuja lyhyitä mutta korkkaamattomia metsäpätkiä. Tämän perään bisseä, huippusafkat, saunaan, bisseä, bisseä, viinaa, kuorolaulua, bisseä ja suoraa huutoa ja stereoiden luukutusta ja laskuleffojen tykitystä ja ehkä joku psykedeelinen baarireissu, ehkä ei. Ja seuraavana päivänä sama uusiksi.

1487253.jpg

                                              Kellostapulin seinää. Noi on sit Arttu mun jäljet. =P


Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Narvikissa luonnonlunta 40-60cm, Levillä ja Ylläksellä 150cm. Tulopäivänä ja sitä seuraavana päivänä sateli 30cm höyhenenpehmeää pakkaspuuteria eikä mäessä ollut oikein ketään. Suomessa puuterikeli on huono päivä, jengi jää mökeille ja baareihin kiroamaan keliä.

1487151.jpg

                                           Pullo kiersi ringissä ja irvisteltiin vaan.. Betweenski.



Kahteen vuoteen en ollut käynyt Suomessa laskemassa kuin korkeintaan yhden tai kaksi totuttelupäivää paikallisessa lähimäessä kauden avaukseksi. Nyt oli aikakin palata Lappiin. Ei rämpimistä, ei kiipeämistä, ei linjojen etsimistä erehdyksen kautta. Ikinä en olisi uskonut että Levillä voi laskea itsensä väsyksiin puuterilumen pöllytessä.

1487233.jpg

                             Julkkiksetkin käy siellä.

 


Lappi vastaan Keski-Eurooppa? Alpeilla tai Norjassakin korkeuseroa helposti 1500 metriä, Lapissa siitä ehkä kuudesosa. Hissiliput Suomessa lähes yhtä kalliit, baareihin sisäänpääsyt ja drinksut maksaa Suomessa tuplat. Alpeilla jonotetaan aamun ensimmäiseen kabiiniin, Lapissa jonotetaan korkeintaan baaritiskillä tai illan viimeiseen taksiin tai Frederikin keikalle. Kulttuurieroja. Maassa maan tavalla.

1487248.jpg

                                        Hulluporo? varmaan. mä tiedä..


Viikon saldo? 50e panttitölkeistä ja lopulta tyhjennetty legendaarinen Serloff- pullo. Yksi hyvä lasku Kellostapulilta, kymmeniä superlaskuja Levin metsissä. Erilainen retki toiseen maailmaan. Vaihtelu virkistää.  

1487243.jpg

                                                       Before ski. Hiihtojoukkueemme vasta siis menossa mäkeen.

 

Ääripäästä ääripäähän. Seuraava retki Norjan Lyngeniin reilun viikon kuluttua. Erilainen vappu siis luvassa. Luksusmökki omalla saunalla vaihtuu tunnelitelttaan ja kainaloiden pikaiseen lumipesuun ja ankkurihissit, tuolihissit ja minikabiini vaihtuvat nousukarvoihin.  Ei enää uunipitsoja ja astianpesukoneita vaan lumella pestyjä trangian astioita.. Ei viinanhuuruista afterski-ilottelua vaan puhdasta urheilua ja eräelämää hiljaisuuden keskellä erämaassa.. Vuorten juurella, vuonojen rannalla.  Avoimin mielin kohti uusia seikkailuja. Niin juu, ja uusilla suksilla!