1191290.jpg

                                                                   Happy new year.

2008. Pakkasta. Sentti lunta. Hirvensalon kotimäki auki. Arttu Intiassa, Eeva Andorrassa, Matti kotona

Oma valinta, en sit ottanut sitä pitkään haaveena ollutta ja jopa mulle tarjottua opaspestiä. Ois ollu lähtö varmaan ihan näinä päivinä ja paluu joskus maaliskuussa. Noh, nyt pääsee muutamiin pakollisiin kokeisiin ja sit ollaan reissussa  lomaa viettämässä, ihan omalla aikataululla. Ei sit tartte sönkkää unohtunutta lukioranskaa muiden asioita järjestellen saati paimentää kännisiä turistiporukoita lastenrinteitä lanaten. Mut silti. 3 työkuukautta vaihtuu ehkä puoleentoista itsekustannettuun kuukauteen, 1 kohde vaihtuu kolmeen-neljään eri mestaan. Kolmessa eri maassa. Tätä varten niitä töitä on tehty ja lomia säästetty. Ja voinhan mä mennä arkiiltaisin hinkkaamaan sitä Hirpparia. Korkeuseroa 65 metriä. Norjassa kiivettiin viimetalvena yhtenä päivänä parhaimmillaan 1600 metriä ihan omin jaloin, eli 25 Hirvensaloa. Mutta silti niin paljon parempi kuin ei mitään. Itse oon asuinpaikkani valinnut...

Iltasanomien mukaan 80 prosenttia suomalaisista jatkaisi töitä omassa työssään vaikka voittaisi lotossa 4 miljoonaa euroa. Noh, mun hanskat tippuis samalla sekunnilla ja eroanomus olisi eka paperi minkä kirjoittaisin. Sit jos lopulta vuosien jälkeen en keksisikään enää mielekästä tekemistä niin liittyisin vaikka VPK:hon tai Meripelastusseuraan mut todennäköisesti sekin sitoisi liikaa. En mä vaan ymmärrä tätä työn rakastamista ja ihannointia Suomessa. Mulle duuni on ainakin toistaiseksi lähinnä pakollinen paha kuten hyttyset, verojenmaksu tai flunssa, sen kanssa on vaan elettävä. Jos meinaa jotain harrastaa niin jostain ne rahat on tienattava.

Hellbent day. Absurdi lisä suksivalikoimaan. Lisää pääkalloja, luurankoja, hirviöitä, merirosvolaivoja, kokonainen zombiarmeija, viikatteita ja hirtettyjä ihmisiä. Uujee. Sama linja jatkuu näköjään. Sukset kasvaa. Joka vuosi tulee sentti lisää leveyttä ja 10 cm lisää pituutta. 2 metriä verta, saastaa, synkkyyttä ja kuolemaa. Samapa tuo, K2 hakenut sit kai hakemalla katu-uskottavaa pahis-teinipunk-imagoa.. Uhoa ja uhmaa, aggressioita ja adrenaliinia. Kai se käy niinkin, silti, laskeminen on mulle lähinnä iloinen asia. Yhtä hyvin suksissa voisi mun puolesta olla sinistä taivasta, pastellivärejä, hymyileviä ihmisiä ja auringonpaistetta. Ennemmin mä kumminkin kaahaan loputonta puuterikenttää auringonpaisteessa kuin kokeilen 50 asteisessa vyöryalttiissa kurussa kuolenko vai en. Toki, adrenaliini on iso, tärkeä osa lajia, mutta on siinä paljon muutakin.

Välineurheilua... Kahdessa vuodessa 4 sukset, parit sauvat, kolmet lasit, piipari, sondi, lapio, randomonot, vaellussiteet, jääraudat, hakku, köysi, EA-laukku, laskureppu, laskuradiot, kompassit, kartat, rannetietokone, kolme laskutakkia, parit laskuhousut, parit hanskat, pipoja, pari kypärää, sukkia, merino-kerrastoja... Suksipusseja, reissukasseja, suksivoiteet, voitelurauta, kevyt untuvamakuupussi, myrskynkestävä teltta... Niin ja reissukelpoinen auto. Seuraavaksi vaihdetaan duunia paremmin harrastuksiin sopivaksi ja ostetaan vielä autoon kattotelineet ja suksiboksi.  Onhan tossa. Sit jos lasketaan reissujen hinnat vielä mukaan niin päästään jo lähemmäs viisinumeroisille luvuille. Ilman että autoa lasketaan mukaan. Mitä muuta tuolla rahalla olisi saanut? Olisihan se jo ehkä 7% omasta kerrostalokämpästä tai  4% omasta rivitalonpätkästä.Olisi tuolla rahalla saanut myös 6 Thaimaanmatkaa, keittiöremontin tai Hestens-sängyn, ison taulutelkkarin ja kotiteatterin, kisakelpoisen alamäkikisapyörän, käytetyn moottoripyörän tai 4 vuotta nykyistä uudemman käytetyn auton. Tuolla rahalla olisi myös tupakoinut 4 vuotta tai käyttänyt vuoden ajan joka viikonloppu reilun satasen baarielämään.

Mitä mä sitten olen tuolla rahalla saanut? Lähes täydellisen varustuksen maailman parhaaseen harrastukseen, uusia ystäviä, kokemuksia, ikimuistoisia elämyksiä, iloa, riemua ja elämäniloa.. uuden tavan katsoa maailmaa ja nauttia elämästä. Ja nyt tuo kalustaminen voi lopulta loppua, reissaaminen ja nautiskelu saa alkaa. Ja ainakin kevätreissut halpenee. Omalla autolla pääsee Norjaan, hissiliput säästyy kun on kamat joilla voi kiivetä itse ja parhaimmillaan teltassa on  ilmainen asua.

Sveitsiin 14 työpäivää, alle 3 viikkoa.

1191278.jpg

                         Mörköjä ja sälää.