980588.jpg

YleX ei tätä kumminkaan Top-4 listana julkista niin julkaisen tämän ainakin tähän. Aiheena on jo viimekerralla sivuttu talvesta selviytyminen.Hyvät ystävät, älkää vaipuko epätoivoon tässä talven kynnyksellä. Ottakaamme oppia jälleen kerran nerokkaasta eläinmaailmastamme.

4. Rintamakarkurit.
Turha itkeä, parkua, valittaa ja kerätä v'tutusta jos loska, paska, kura ja pimeys ahdistaa. Ei täällä oo mikään pakko olla. On se varmaan siistimpää västäräkkien napsia massuntäydeltä malariasääskiä Afrikassa kuin jonkun talitintin kitkuttaa ja nitkuttaa talvi ihmisten armopaloilla paskaisilla lintulaudoilla salmonellaa uhmaten tai sitten jurottaa talvi syvällä korpimetsän kuusistossa ja yrittää olla paleltumatta tai kuolematta nälkään. Muuttolintuja edustaa iso osa suomen eläkeläisistä, heillä erityistuntomerkkinä toimii etenkin poimuttunut ja viehättävän punaisenruskea iho ympäri vuoden, talvehtimisalueena toimii Kanariansaaret ja Espanjan Aurinkorannikko.

3. Nukkujat.
Vedä massu täyteen puolukkaa ja muurahaisia, kasvata kaikkien aikojen rasvakerros ja nuku sen turvin talven yli. Mistähän karhut näkee unia? Varmaan kesästä, joessa pomppivista lohiparvista ja poronraadoista. Tietty sitten sylettää jos talvella tulee nälkä ja siihen herää tai jos ihmisen ilmastonmuutoksen aiheuttamana lumen sulamisvedet valuu kuonolle jo helmikuussa. V'tuttaahan se siihen herätä jos katto vuotaa. Tätä samaahan yrittää harrastaa iso osa suomalaisista myös, moni tantta vyöryy kaduilla kesät talvet sellaisessa ihrakuormassa että sen voimin selviäisi varmaan talven jos toisenkin yli.. vielä kun ymmärtäisivät pysyä siellä pesässään...

2. Ruutana
(Carassius carassius) on karppikalojen heimoon kuuluva laji. Ennen ruutana luokiteltiin karpin sukuun Cyprinus, mutta nykyään se on luokiteltuu omaan sukuunsa Carassius, johon kuuluu myös kaikkien akvaarioharrastajien ystävä kultakala. Laji tulee toimeen kaikenlaisissa elinympäristöissä, jopa pohjaan jäätyvissä lammikoissa, jotka ovat hapettomia monien talvikuukausien ajan. Hapettomissa vesissä ruutanan selviytymisen selittää kertakaikkisen nerokas ja ainutlaatuinen kyky luoda alkoholia vereen. Syyskuun lopulla maksan paino koko kalan painosta voi olla jopa 15 %. Tässä olisi uusi ehdokas suomen todelliseksi kansalliseläimeksi. Miettikää hyvät lukijat mikä sissi! Lampi jäätyy pohjamutia myöten, on vain pimeää, likaista, kylmää ja hapetonta.Kuuteen kuukauteen et näe mitään, tunnet vain kylmää, makaat kurassa ja olet ja pönötät sen kotilampesi pohjassa. Vähemmästäkin sitä ratkeaa ryyppäämään. Onkohan ruutanalla keväällä krapula? Saako se viinakramppeja?

1. Saukko.
(Lutra lutra.) Miksi valittaa ja kärvistellä kun voi siitä talvesta nauttiakin? Talvemme sankari, tämä hyperaktiivisen leikkisä näätäeläin näyttää esimerkkiä. Saukko nautiskelee, laskee mäkeä jokitörmältä jäälle ja on sopeutunut sukeltamaan kala- ja rapuherkkunsa myös jään alta. Niillä korteilla pelataan mitä on käteen jaettu, talvi on asennekysymys. Itse olet asuinpaikkasi valinnut.

980589.jpg


Loppuun kiittäisin lähdeaineistona kaikien Maistereiden Esikuvaa Maisteri A.T:tä ikimuistoisista biologiantunneista sekä ylläri; kaikkitietävää Wikipediaa.